Programma

13.30 uur – Ontvangst
U ontvangt van ons een naambadge en congresmateriaal. De koffie staat voor u klaar!

14.00 uur  - Opening door middagvoorzitter
Olaf Stomp, hoofdredacteur Vakblad Sozio, Uitgeverij SWP

14.10 uur - Integrale aanpak in de Jeugdzorg
Eerst hadden we multiproblem gezinnen en 1 gezin 1 plan, nu hebben we transities, proeftuinen, integrale aanpak en sociale wijkteams.  Maar hoe moet t nou met de Jeugdzorg? Op de schop? In de sociale wijkteams, of er naast? Komt er nu eindelijk 1 oplossing? Willen we echt 1 oplossing en hebben we nu eindelijk DE oplossing voor het werken met kwetsbare families, gezinnen en kinderen? En kunnen we dan zonder de jeugd- specialisten?

Jeanet Zonneveld vertelt over haar landelijk programma Integrale Aanpak, van ministerie BZK. Ze licht toe waarom de integrale frontlijn aanpak veelbelovend is: wijkgericht, outreachend, gemandateerd en vanuit zowel Eigen kracht als regiefunctie van gemeente. Daarnaast komen ook instrumenten aan bod zoals de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse voor de aanpak in gemeenten en het competentieprofiel voor de generalist. Daarnaast ook enkele kanttekeningen en kritische noten over integraal werken met gezinnen en kinderen.
Drs. Jeanet Zonneveld, landelijk projectmanager Integrale  Aanpak, ministerie BZK, Gemeenten van de Toekomst/W&L

14.40 uur – Gezinsmanager BJAA
Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam is in 2011 begonnen met het ontwikkelen en invoeren van een nieuwe gezinsgerichte methode van casemanagement: Generiek Gezinsgericht Werken (GGW). De omslag van het werken met een jeugdige, naar het werken met gezinnen vraagt veel van de gezinsmanagers. Het voeren van gezinsgesprekken, het betrekken van het sociale netwerk én kennis van jeugdreclassering, jeugdbescherming en jeugdhulpverlening vergt de nodige training en ondersteuning van medewerkers. Tijdens deze workshop nemen twee ervaren gezinsmanagers u mee in de dilemma’s die zij dagelijks ervaren en geven zij hun reflectie op de toekomst van de jeugdzorg.
Katherine Diaz, gezinsmanager bij Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam en Siska Widodo, 
Gezinsmanager en adviseur at Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam 


 

15.10 uur – Theepauze
Er staat koffie en thee met een lekkernij voor u klaar!

15.40 uur - JEUGDBESCHERMER: een vak apart
' Waarom de gedwongen jeugdzorg en de vrijwillige jeugdzorg niet mogen samengaan'.
In deze presentatie zal Rob van Asperen ingaan op de (grote) verschillen tussen de gedwongen en de vrijwillige hulpverlening en aangeven waarom er een aparte sector "Gedwongen Hulpverlening" dient te komen.
Rob van Asperen, auteur van het boek Jeugdbeschermer: een vak apart

16.10 uur - Mevrouw, mag ik bij wonen?
Hellen Kooijman en Maria van Rooijen vertellen waarom zij besloten om het boek Mevrouw, mag ik bij wonen? te schrijven. Zij gaan in op het imago van de jeugdzorg, de beperkte mogelijkheden van Bureau Jeugdzorg om genomen besluiten publiekelijk toe te lichten en de dilemma's waarmee jeugdbeschermers in de praktijk te maken hebben.
Caroline Karssen, gedragswetenschapper Jeugdbescherming bij Bureau Jeugdzorg Haaglanden en co-auteur Mevrouw, mag ik bij wonen?, Hellen Kooijman zelfstandig journalist en co-auteur Mevrouw, mag ik bij wonen? en Maria van Rooijen, co-auteur Mevrouw, mag ik bij wonen? en auteur voor het vaktijdschrift Jeugd en Co

16.40 uur – Paneldiscussie met zaal, onder leiding van middagvoorzitter Olaf Stomp
Tijdens de paneldiscussie is er voor deelnemers de gelegenheid om vragen te stellen en met de sprekers in gesprek te gaan over de onderwerpen, casussen en uitkomsten die in de middag aan bod kwamen. 
Panelleden: Jeanet Zonneveld, Katherine Diaz, Rob van Asperen en Caroline Karssen.

17.00 uur – Netwerkgelegenheid onder het genot van een borrel en een hapje